Bröllop

Hur bröllop firades förr i tiden

Idag gifter vi oss för kärlek. Men så har det inte alltid varit. På medeltiden var det brudens far som förrättade vigseln. Det skedde då i brudens hem och själva bröllopsfesten anordnades i brudgummens hem. Färden mellan de två platserna kallades för brudlopp, vilket ordet bröllop kommer ifrån. Brudloppet var en av de viktigaste delarna i vigseln.

Om vi tittar tillbaka på det gamla bondesamhället såg det annorlunda ut. Ett bröllop på den tiden var ofta något som fäderna anordnade för paret. Det sågs som en praktisk angelägenhet, framför allt för de högre klasserna som ville göra en sammanslagning av sina gårdar. Sammanslagningen hjälpte familjerna till öka både sin förmögenhet och makt.

Det var år 1734 som den kyrkliga vigseln erkändes som det enda lagliga alternativet för alla som ville ingå i äktenskap.

Bröllop

Bröllop idag

Alla som planerar att gifta sig idag har flera alternativ att välja mellan. Det går att gifta sig borgerligt, kyrkligt, i vardagsrummet eller varför inte utomlands. Det är inte alla som drömmer om ett stort, vitt och klassiskt bröllop. Vissa föredrar ett mindre evenemang där endast parets närmaste är välkomna medan andra inte vill ha något sorts firande alls. Det är nämligen möjligt att besöka stadshuset och gifta sig en vardag utan att behöva planera en stor fest.

Ett populärt alternativ bland alla som planerar att gifta sig är att antingen göra det i en kyrka för att sedan ta sig vidare till en lokal där festen hålls eller planera ett stort trädgårdsbröllop. Förutom dessa alternativ är det även möjligt att gifta sig på lite mer ovanliga sätt, varför inte på en båt? Eller på stranden i Spanien?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *